(ML/SLV/GT) Maken: Culturenkalender

Overal waar je bent, in een dorp of stad, in Nederland of in China, overal is er cultuur. Mensen dragen bepaalde kleding, eten bepaalde gerechten en hebben bepaalde gewoonten. En dit is overal weer anders. Veel fotografen hebben allerlei bijzondere culturen vastgelegd op de foto. Wij gaan er een maandkalender van maken!

Wat moet ik weten en kunnen?
  • Uitleggen dat iedere cultuur andere cultuurkenmerken heeft.
Stap 1: Bepaal het uiterlijk van je kalender
We gaan een maandkalender maken. Dat betekent dat je twaalf maanden moet vullen. Iedere maand bevat een foto van een cultuur en een korte omschrijving van wat je op de foto ziet. Ook moet je alle dagen van de maand vermelden. Je bent vrij om de kalender zelf nog uitgebreider te maken.

Kijk op internet naar voorbeelden van maandkalenders en maak een opzet in Word/PowerPoint/Excel. (Bijvoorbeeld op deze website.)

Check, check, dubbelcheck
Goed
Je hebt in Word/PowerPoint/Excel een opzet gemaakt van een kalender van alle maanden met alle dagen. Je kunt er een grote foto bij plaatsen en een omschrijving in kwijt. Je bent erg zorgvuldig geweest in de opmaak van de kalender.
Voldoende
Je hebt in Word/PowerPoint/Excel een opzet gemaakt voor de maandkalender. Je kunt er een grote foto bij plaatsen en een omschrijving in kwijt.
Onvoldoende
Het is geen maandkalender, of geen echte kalender.
Stap 2: Culturen en foto’s
Bedenk een thema dat je voor verschillende culturen kunt uitwerken. Dus bijvoorbeeld: feestdagen, hoe verjaardagen worden gevierd, wat voor dansen ze doen, wat ze eten of drinken, hoe klaslokalen eruit zien en ga zo maar door.

Hoe gaan verschillende culturen hiermee om?

Zoek op internet naar beeldmateriaal. Schrijf bij iedere foto een korte omschrijving van wat er zich afspeelt. Zorg dat je de bron van de fotograaf op de kalender vermeldt.

Check, check, dubbelcheck
Goed
Je hebt twaalf foto’s gevonden die passen bij één thema. Je hebt bij iedere foto een omschrijving. Je weet van iedere foto wie de fotograaf is.
Voldoende
Je hebt twaalf foto’s gevonden. Je hebt bij iedere foto een korte omschrijving.
Onvoldoende
Je hebt alleen twaalf foto’s zonder omschrijving of naam van de fotograaf.
Stap 3: Samenbrengen
De maandkalender en de foto’s komen nu samen. Geef iedere maand een cultuur. Vermeld de omschrijving en de naam van de fotograaf. Vul de maandkalender aan met eventueel bijzondere (feest)dagen/evenementen die passen bij die cultuur, of juist weer horen op een Nederlandse kalender.

Check, check, dubbelcheck
Goed
Je hebt een supermooie kalender gemaakt! Je hebt alles netjes afgewerkt, de kalender bevat de twaalf culturen, maar ook de twaalf maanden. Je hebt overal de fotograaf vermeld. Naast de culturen heb je de kalender op andere manieren origineel gemaakt.
Voldoende
Je hebt een kalender met de twaalf maanden en iedere maand heeft een cultuur. Je hebt netjes de naam van de fotograaf vermeld.
Onvoldoende
De kalender is slordig afgewerkt. Er staan alleen twaalf foto’s, de omschrijving ontbreekt, ook is nergens de fotograaf vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *